seo

Tips på hur du får bra sökresultat på Google

Att söka på Google, det är ibland lite av en konst. Att söka på ett ord kan ge hur många olika resultat som helst, varav många av dem kanske inte alls är så relevanta som du vill att de ska vara. Att göra en sökning på Google är ganska enkelt. Du skriver in ett eller flera sökord av det du vill hitta sedan klickar du enter. Du kommer då att få upp en så kallad resultatsida. Det är en lista på de sidor eller dokument som bäst motsvarar ditt sökord. Den mest relevanta högst upp. Om du vill ha en mer effektiv sökning, så finns det dock en del tips du kan följa.

Välja sökord

Det är mycket viktigt att du ser till att välja rätt sökord, för det så att säga själva nyckeln till att hitta den information du behöver eller letar efter. Är det till exempel allmän information om ett land, som Spanien till exempel så kan du börja med att söka på enbart landets namn. Men det bästa är att alltid använda dig av flera sökord. Är det semester du planerar till det land du söker om, så kan det vara bra att söka på resa till Spanien. Det blir då mer relevanta sidor du får upp. Är det dessutom så att du vill spela golf, då kan du söka på resa till spanien + golf. Om det är så att du är ute efter en specifik sida, men inte minns exakt URL, så kan du testa att söka på delar du kommer ihåg, som till exempel artikel på cyberteddy. Då kan du få upp alla de sidor som hör till den.

Dina sökord bör vara så specifika som möjligt. Det är bättre att söka på lyxhotell Marbella, än att söka lyxhotell i Spanien, om det är just Marbella du vill hitta hotell i.

Stora eller små bokstäver?

Sökningar på Google är inte skiftlägeskänsliga utan alla tecken räknas som små bokstäver. Det oavsett hur det skrivs. Du kan därmed skriva anna andersson, Anna Andersson eller aNnA aNdErSsOn och du får exakt samma sökresultat.

Automatiska ”och”-​frågor och uteslutningar av ord

Google har som standard att visa de sidor där alla dina sökord ingår. Det är alltså inte ett måste att skriva in ordet och. Men ordningen på dina ord kan avgöra vad det är för sökresultat du får.

Google ignorerar även allmänna ord och tecken som ”var” och ”hur” samt vissa enstaka siffror och bokstäver. Det eftersom att de kan tendera att göra sökningen långsammare utan att ge bättre resultat.

Är det så att du har ett vanligt ord som är viktigt att få med för att få rätt resultat, så är det bättre att sätta till ett plustecken (”+”) framför det. Se bara till så att det finns ett blanksteg före plustecknet.

Du kan även söka med fraser, genom att sätta citattecken runt två eller flera ord.

Negativa sökord

Det finns ju vissa sökord som har fler än bara en enda betydelse. Om vi ser till ordet pass, så kan det vara en ID handling, eller ett kortspel. Är det bara så att du vill få fram pass utan att det har att göra med kort, så sätt då ett minustecken (”-”) framför ordet. Du ska då skriva: Pass -kortspel.