fimlrullar

Så har filmkonsumtion förändrats genom årens gång och så kommer den se ut i framtiden

För många av oss så växte vår kärlek till film fram genom att man hyrade en film hos sin lokala filmuthyrare varje helg. Att få gå och leta bland alla rader av spännande titlar kittlade ofta nyfikenheten något enormt, och det var ett väldigt roligt sätt att hitta nya filmer att se.

Idag så har så gott som alla av dessa butiker dött ut, och istället så har vi gått över till att streama majoriteten av all film som vi ser. Tråkigt för oss som tyckte om att hyra film, men med tanke på smidigheten och skillnaden i pris så är det inte särskilt konstigt att streamingtjänster är här för att stanna. I den här texten kommer vi att gå igenom hur konsumtion av film har förändrats och vad framtiden kanske kommer att bjuda på.

Filmens början

När filmer först började produceras så var det en lång process, och alla filmer var också helt stumma. Dessa visades på teatrar och sakta men säkert så började biografer att öppna upp som var inriktade på att enbart visa film för sina besökare. Det dröjde lång tid innan den breda allmänheten fick tillgång till möjligheten att se filmer i sina hem. Först visades filmerna på TV-kanaler, men allt eftersom tekniken utvecklades blev det sedan mer och mer vanligt med videospelare och möjligheten att titta på film i sitt eget hem.

Internets intåg och streamingrevolutionen

Under början av 00-talet så var det många som började ladda ner filmer illegalt via olika hemsidor. Detta var oerhört populärt under ett antal år och har fortfarande viss popularitet idag. Under 10-talet så började fler och fler människor få upp ögonen för vilken smidig lösning streaming av film var. Att kunna välja bland hundratals filmer som gick att se direkt på ens dator var oerhört tilltalande och det dröjde inte länge innan tjänster som Netflix och liknande var en stapelvara i många hushåll.

Den här revolutionen skedde även inom mer vuxeninriktade filmer. Pornografi flyttade också in online och det blev vanligt med svenska cam chat och videos där man kunde se på filmer med bland annat äldre sexpartner och mycket annat.

Biografer under streamingålder

Biografer hade det riktigt tungt under pandemin. Detta kombinerat med att många filmer som idag släpps på biografer också ofta går att se direkt online har gjort att intresset inte riktigt kommit tillbaka. Detta för med sig ett dilemma för många biografer eftersom det innebär att de nu kommer att vara mer inriktade på att visa filmer med stora budgetar såsom superhjältefilmer, medans mer nedtonade produktioner kommer få allt svårare att få plats på den stora duken och istället kommer visas mer online.