sängar

Sängar – olika typer

En av våra förmodligen mest kära möbler är sängen. Det är i den vi sover, vilar och myser. Är du i färd med att köpa ny säng? Om du är en aning vilsen kring vilken typ av säng du skall välja så har du kommit helt rätt. I detta inlägg bjuder vi nämligen på en överblick av olika typer av sängar.

Träribbsäng

Denna typ av säng är ganska basal och innebär i korthet en stomme med träribbor i botten. På träribborna lägger man sedan en madrass som oftast består av skumgummi. Denna typ av sängar är ofta ganska billiga och ses därför oftast på ställen såsom sommarstugan och i barnrummet.

Resårsäng

Denna typ av säng har nog generellt sett blivit billigare under senare tid vilket gjort att den blivit allt mer populär och vanlig i de svenska hemmen. Denna sängtyp består av en sängram som med innehåll i form av ett resårsystem. Detta resårsystem finns i många olika kvaliteter som även avspeglas i de olika prisnivåer som finns på denna typ av säng. För att resårsängen skall bli komplett så behövs den kompletteras med en bäddmadrass. Bäddmadrassen finns i olika utföranden beroende på om man föredrar att sova på mjukt eller hårt underlag. Bäddmadrasser till resårsängar finns i alla prisklasser ock kan variera mycket i kvalitet beroende på vilka material som används. Till resårsängen köper man sängben, medar och i vissa fall även sänggavlar.

Kontinentalsäng

Den tredje typen av säng i detta inlägg är kontinentalsängen. Denna typ av säng består av tre lager nämligen resårbotten, resårmadrass och överst en bäddmadrass. Vanligt är också att man investerar en hel del i sänggavlar när det kommer till kontinentalsängar.

Vattensäng

Detta är en litet udda typ av säng som var populär under 80- och 90-talet men nu inte längre är så populära. Vattensängar är helt enkelt plast eller gummiramar fyllda med vatten och de är väldigt mjuka.

Våningssäng

Våningssängen kanske är den mest praktiska typen av sängar i vår sammanställning. Detta eftersom man med denna typ av säng utnyttjar utrymme på höjden genom att man ställer en säng på en annan. Detta innebär att denna typ av säng hr fått en mängd olika användningsområden från barnrum till militärlogement. När man har begränsat med utrymme och inte är i behov av en dubbelsäng så brukar våningssängen vara ett ypperligt alternativ!

Loftsäng

En närbesläktad sängtyp till våningssängen är loftsängen. Skillnaden är att loftsängen bara har den översta sängen och inte den understa. För att komma upp till sängen används en stege eller en trappa och under sängen ge gott om utrymme för förvaring eller lekhörna. Likt våningssängen är alltså loftssängen ett mycket attraktiv alternativ om man har begränsat med utrymme.

Kojsäng

Kojsängen eller ”kojen” är en typ av säng som finns i båtar. Detta är oftast sängar som är försedda med skydd för att man inte skall falla ur dem vid hård sjö.

Resesäng

Resesäng utgörs, precis som namnet antyder, en säng som man kan ha med sig på resa. Oftast är dessa ihopfällbara och finns i varianter för både barn och vuxna. I många fall är dessa förvånansvärt sköna att sova i men det kan också bero på att man är trött efter en lång resa.

Bäddsoffa

Bäddsoffan får nog sorteras in under kategorin praktiska sängar. Detta är helt enkelt en säng som man fäller ut från en soffa och denna typ är därför mycket praktisk om man har gäster exempelvis.

Som du märker så finns det en hel del olika typer av sängar. Och även om vi kanske inte redogjort för precis alla typer av sängar så har vi täckt de allra vanligaste. Vi hoppas att vi med denna text gett dig lite vägledning på vägen mot din nya säng!