däck till bil

Bra att känna till om däcken på bilen

Däcken är utan tvekan en viktig faktor för att kunna köra säkert och tryggt. Med denna artikel tänkte vi redogöra för ett par saker som kan vara bra att känna till när det kommer till bildäck.

Olika typer av däck

Det finns olika typer av bildäck som är anpassade för olika förhållanden. Man brukar dela in bildäck i sommardäck och vinterdäck. Vinterdäcken kan man i sin tur dela in i dubbdäck och friktionsdäck. Friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar. Det som skiljer mellan sommardäck och vinterdäck är deras anpassning. Sommardäck är anpassade för varmare klimat och har därmed lite mindre mönsterdjup. Sommardäck mönsterdjup kan du läsa mer om via länken. Enligt lag skall mönsterdjup på sommardäcken vara minst 1,6 mm även om det är att rekommendera med ett djupare mönsterdjup. Vinterdäck skalla klara både isigt och snöigt underlag och de har därför dubbar om det är dubbar eller ett grovt mönsterdjup om det är friktionsdäck. Även själva gummikompositionen i de olika däcktyperna kan variera.

Vad säger lagen?

Utöver mönsterdjupet så reglerar även lagen under vilken period på året som respektive däck skall användas. Du kan läsa mer om detta på Polisens webbplats. Lagen är tydlig med att det är krav på vinterdäck mellan 1/12 och 31/3 nästkommande år om vinterväglag råder. Med vinterväglag menas om det finns is, snö, snömodd eller frost på vägen. När det kommer till dubbdäck så får dessa endast användas mellan 1/10 och 15/4 nästkommande år. Detta innebär att kör man med friktionsdäck så är det tillåtet att köra med dessa året om även om det inte är optimalt. De flesta skiftar sina vinterdäck till sommardäck under april-maj och skiftar sedan tillbaka till vinterdäck senast första december. Om du ämnar göra byte till vinterdäck senast första december – tänk på att boka tid hos däckverkstaden i god tid innan. Det brukar bli svårare och svårare att hitta tid för däckskifte ju närmare månadsskiftet november – december man kommer. Naturligtvis går det även att byta däcken själv om man vet hur man gör och vill spara en slant.

Blir man stoppad i en Poliskontroll och har för slitna däck eller kör med fel däcktyp (dvs inte har vinterdäck under ovan angiven period) så kan man få 1200 kr i böter. Det är både onödigt ur trafiksäkerhetssynpunkt och ur en ekonomisk synpunkt. Det är ej heller tillåtet att ha olika däcktyper på bilen, exempelvis att blanda sommar- och vinterdäck eller dubb- och friktionsdäck. Att köra med dubbdäck kan även vara helt förbjudet på vissa platser. Oftast är detta gator i centrala delar av våra storstäder. Håll utkik efter skyltning för detta förbud annars kan man få böter även för detta vid en kontroll.

Allmänna däcktips

Ofta slits däcken lite olika. Det är därför bäst att sätta de minst slitna däcken bak. Det ökar säkerheten. Det är även viktigt att regelbundet kontrollera lufttrycket i däcken så att det följer tillverkarens anvisningar.

Att köpa däck är inte det enklaste. Det finns en uppsjö av tillverkare som alla lovar att de har bäst däck till lägst pris. Som det mesta annat så är dock oftast inte billigast bäst när det kommer till bildäck. Ett bra stalltips är därför att uppdatera dig om årets testvinnare när det gäller sommar- respektive vinterdäck. På jakt efter sommardäck? Då kan du läsa denna köpguide. Testvinnarna brukar inte vara de billigaste däcken, men å andra sidan så brukar de ha relativt lång hållbarhet så att man slipper byta däck lika ofta. När man väl fastnat för ett bra däck som presterat bra i tester så kan man jämföra olika butiker. Kolla gärna med den lokala däckverkstaden om de har däcket och vad det isåfall kostar och jämför även de butiker online som erbjuder däck.