Blogg

Twitter cards ger större spridning och statistik

Twitter-cards-wordpress

Twitter cards i WordPress lätt att installera

Vi har aktiverat Twitter cards på denna sajt och rekommenderar alla som jobbar med innehåll eller försäljning på webben att göra samma sak. Om du använder WordPress är det gjort i en handvändning utan att ens behöva programmera. I detta inlägg förklarar vi hur du gör men först börjar vi med det grundläggande:

Vad är Twitter cards? Vilka fördelar finns med Twitter cards?

Twitter cards är en koppling mellan en sajt och Twitter som ger en snyggare förhandsgranskning när länkar till sajten delas på nätverket. En extra yta med text och bild tillkommer under själva tweeten.

Tweet utan Twitter card
Twitter-cards-saknas-TT_Nyhetsbyran
Tweet med Twitter card
Twitter-cards-exempel-Uppdragsmedia

Twitter cards ger fördelar både för läsaren och dig som sajtägare. Du får ökad kontroll över hur ditt innehåll ser ut när det delas. Läsaren får mer information än från en vanlig enkel länk och sannolikheten är större att hen klickar sig vidare till din sajt. Förutsatt att det som syns i din förhandsvisning är tillräckligt lockande så klart.

Twitterkorten kan dessutom ge er fler följare. När länkar till er sajt delas kommer ert användarnamn att visas och det blir lätt för den som är intresserad att klicka på följ-knappen.

En annan stor fördel med twitterkorten är att det går att få utförlig data på hur dina tweets visas. Hur många har sett tweeten, hur många har följt länken, vilka twitterklienter används etc. Du får också utförlig data om vilka era följare är.

Twitter-cards-statistik

Vilka typer av Twitter cards finns?

Det finns ett antal olika kort som alla ser aningen olika ut. Vilket som funkar bäst för er beror mycket på hur ert innehåll ser ut och vad ni vill länka till. En del kort har mer text, andra visar större bilder. Somliga är bäst för e-handelssajter och andra för videor. Det finns till och med ett särskilt kort för att länka till appbutiker och djuplänka direkt till en app. Läs mer om de olika typerna här: twitter.com/docs/cards

Alla korten måste aktiveras separat. Testa er fram och se i twitter-statistiken på analytics.twitter.com vilka av korten som funkar bäst just för er.

Somliga av korten finns bara tillgängliga för annonsörer.

 

Installera Twitter cards i WordPress

Först måste du lägga till några metataggar i header-koden på din sajt. Om du känner dig obekväm med att förändra koden och inte har tillgång till en utvecklare finns det flera plugins som löser problemet.

Här går vi igenom processen med pluginen WordPress SEO by Yoast som dessutom är en utmärkt plugin för att förenkla sökmotoroptimering. Ladda ned den här.

Två andra bra pluginer för detta är Jetpack.me eller JM Twitter Cards Plugin.

När du installerat WordPress SEO by Yoast logga in adminpanelen för din sajt och klicka på SEO>social medier>fliken Twitter.

Wordpress-SEO-Twitter-cards

Kryssa i rutan och fyll i uppgifterna.

Efter att koden är på plats måste du aktivera korten hos Twitter. Logga in på Twitter validator tool

Här kan du förhandsgranska och testa de olika korten. Klicka på fliken Validate & Apply och ange adressen till er sajt och en del annan grundläggande information. Du får ett mejl från Twitter när sajten är validerad och twitterkorten aktiverade. Ofta inom några dagar.

Efter att du aktiverat korten logga in på analytics.twitter.com för att få statistik på Twitter.