Blogg

RSS utan RSS-flöde

RSS-flöden är något vi kommer återkomma till lite titt som tätt här på bloggen. Alldeles för få har insett möjligheterna att sluta surfa runt efter nyheter och i stället plocka hem det senaste per automatik. Att du dessutom kan skräddarsy, kategorisera och dela dina bevakningsområden gör ju inte saken sämre.

Sett ur den andra synvinkeln är det märkligt att vissa sajter fortfarande saknar ett RSS-flöde. För oss är det självklart, vi vill bli lästa och spridda och använder förstås alla kanaler som går att använda.

Google Readers gratistjänst för prenumeration av RSS-flöden, Google Reader, går också från klarhet till klarhet. Härom dagen uppdaterades tjänsten med en ny funktion – det är nu möjligt att följa sajter som faktiskt saknar ett RSS-flöde. Låter galet, men det funkar. En förutsättning än så länge är dock att du har engelska inställt som språk i din Reader. Gissningsvis kommer funktionen snart även till ”svenska versionen”.

Jag provade snabbt med kundtidningsförlaget Spoons sajt, som saknar flöde. Jag klistrade in webbadressen i fältet ”Add a subscription” och fick ett meddelande om att sajten saknar RSS-flöde men att Google kan skapa ett och meddela mig när nåt nytt dyker upp (se bilderna). Ja tack, create a feed!

Vi har tidigare skrivit om Uppdragsmedias RSS-flöde här.
Läs mer om nya funktionen på Google Readers utvecklingsblogg.
Även Feber.se har skrivit om den nya funktionen.


 1. Magnus Attefall skriver:

  Hmmm… I Spoons fall så är sajten byggd i Flash. Kan Google Reader förstå när den filen uppdateras? :-)

  • David Stark skriver:

   Det återstår att se vad den kan fånga upp. Jag har lagt upp ett par andra sajter också. Ska utvärdera om några veckor tänkte jag.

2 trackbacks


 1. By RSS utan RSS-flöde « Spektrabloggen on 27 januari, 2010 at 17:47

  [...] Här kan du läsa hela inlägget på Uppdragsmedia. [...]

 2. By RSS – fast utan RSS – Blogtrain on 28 januari, 2010 at 20:44

  [...] ska du genast hasta vidare till Uppdragsmedias finfina blogg, där min gode vän David skrev ett inlägg om den nya funktionen häromdagen. Uppdragsmedias blogg är för övrigt värd att hålla ett öga på av många andra [...]