fimlrullar

Så har filmkonsumtion förändrats genom årens gång och så kommer den se ut i framtiden

För många av oss så växte vår kärlek till film fram genom att man hyrade en film hos sin lokala filmuthyrare varje helg. Att få gå och leta bland alla rader av spännande titlar kittlade ofta nyfikenheten något enormt, och det var ett väldigt roligt sätt att hitta nya filmer att se.

Idag så har så gott som alla av dessa butiker dött ut, och istället så har vi gått över till att streama majoriteten av all film som vi ser. Tråkigt för oss som tyckte om att hyra film, men med tanke på smidigheten och skillnaden i pris så är det inte särskilt konstigt att streamingtjänster är här för att stanna. I den här texten kommer vi att gå igenom hur konsumtion av film har förändrats och vad framtiden kanske kommer att bjuda på.

Filmens början

När filmer först började produceras så var det en lång process, och alla filmer var också helt stumma. Dessa visades på teatrar och sakta men säkert så började biografer att öppna upp som var inriktade på att enbart visa film för sina besökare. Det dröjde lång tid innan den breda allmänheten fick tillgång till möjligheten att se filmer i sina hem. Först visades filmerna på TV-kanaler, men allt eftersom tekniken utvecklades blev det sedan mer och mer vanligt med videospelare och möjligheten att titta på film i sitt eget hem.

Internets intåg och streamingrevolutionen

Under början av 00-talet så var det många som började ladda ner filmer illegalt via olika hemsidor. Detta var oerhört populärt under ett antal år och har fortfarande viss popularitet idag. Under 10-talet så började fler och fler människor få upp ögonen för vilken smidig lösning streaming av film var. Att kunna välja bland hundratals filmer som gick att se direkt på ens dator var oerhört tilltalande och det dröjde inte länge innan tjänster som Netflix och liknande var en stapelvara i många hushåll.

Den här revolutionen skedde även inom mer vuxeninriktade filmer. Pornografi flyttade också in online och det blev vanligt med svenska cam chat och videos där man kunde se på filmer med bland annat äldre sexpartner och mycket annat.

Biografer under streamingålder

Biografer hade det riktigt tungt under pandemin. Detta kombinerat med att många filmer som idag släpps på biografer också ofta går att se direkt online har gjort att intresset inte riktigt kommit tillbaka. Detta för med sig ett dilemma för många biografer eftersom det innebär att de nu kommer att vara mer inriktade på att visa filmer med stora budgetar såsom superhjältefilmer, medans mer nedtonade produktioner kommer få allt svårare att få plats på den stora duken och istället kommer visas mer online.

starta företag

Hur fungerar Organisationsnummer?

Företagsnummer infördes I Sverige 1975 som en form för identitetsbeteckning för juridiska personer (företag, bolag, föreningar och vissa organisationer) för at förenkla kommunikation mellan juridiska personer och olika statliga organ.

Företagsnumret tilldelas när man registrerar företaget av samma myndighet som registrerar det.

Oftast får man organisationsnumret genom bolagsverket, men också Skatteverket, Kammarkollegiet och Lantmäteriet gör detta.

I likhet med ett personnummer består organisationsnumret av tio siffror, och är byggt upp på samma sätt. Man kallar den första siffran i ett organisationsnummer för “gruppnummer”.

Detta anger under vilken bolagsform eller juridisk form den juridiska personen hör hemma under. Man kan använda den första siffran i organisationsnummret för att tyda företagets juridiska form:

 • Stat, kommun och landsting inleds med 2.
 • Aktiebolag inleds med 5.
 • Ekonomisk förening inleds med 7.
 • Stiftelse eller ideell förening inleds med 8.
 • Handelsbolag eller kommanditbolag inleds med 9.

Skatteverket för också ett centralt register över alla registrerade organisationsnummer och har ansvaret för tillsyn över alla registrerade organisationsnummer i Sverige.

Organisationsnummer i enskild firma

När det kommer till enskild firma får man inte ett eget organisationsnummer, men använder näringsidkarens personnummer.

Anledningen till detta är att idkaren är att anse som en juridisk person, och på så sätt är det ingen separation mellan företaget och den som driver företaget.

Samtidigt betyder detta att näringsidkaren personligen ansvarar för företagets alla åtaganden, plikter och skulder och är samtidigt ansvarig för att alla avtal hålls.

Ett organisationsnummer är också påkrävd om en juridisk person skall kunna ingå bindande avtal.

 Lagtextens definition av organisationsnummer är följande:

Bestämmelser om organisationsnummer finns i lag om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl. (SFS 1974:174 och senaste ändring SFS 2006:600). Enligt denna lag ska organisationsnummer fastställas för:

 • aktiebolag, europabolag och europakooperativ med säte i Sverige, handelsbolag, ekonomisk förening och samfällighetsförening
 • erkänd arbetslöshetskassa, understödsförening och annan allmän inrättning som enligt lag eller annan författning står under offentlig tillsyn
 • kommun, landsting, kommunalförbund och annat organ för samverkan mellan kommuner, och
 • registrerat trossamfund och dess organisatoriska delar

Organisationsnummer ska vidare fastställas för annan juridisk person om den juridiska personen eller om statlig myndighet så begär. Detta gäller även enkla bolag, partrederier och utländska företags filialer.

 Organisationsnummer omtalas ofta som en svensk företeelse, men man kan hitta motsvarigheter även i andra länder som har samma syfte.

Som till exempel Tyskland, där man varken har personnummer eller organisationsnummer.

I stället har man ett så kallad Steuernummer (skattenummer) på alla landets personer och organisationer.

Hur går man tillväga för att få organisationsnummer?

Som nämnt ovan tilldelas organisationsnummer när du registrerar ditt företag.

Där som du skall starta enskild firma behöver du göra följande:

 1. För dig med enskild näringsverksamhet som har e-legitimation ska registreringen ske på Verksamt.se. I annat fall skall du fylla i Skatteverkets blankett SKV 4620 och skicka till den angivna adressen.
 2. Skatteverket behandlar din ansökan och fattar ett beslut gällande tilldelning organisationsnummer.
 3. Efter man är registrerad i organisationsnummerregistret får du ett meddelande med alla uppgifter om registreringen. Där som du hittar felaktigheter skall du omedelbart kontakta Skatteverket och begära en ändring.
 4. Skulle du önska det, kan du mot en avgift få bevis på tilldelningen av organisationsnummer. I dessa dokument finns all information om ditt företag från Skatteverkets register över organisationsnummer.

Processen för att få organisationsnummer kan variera något beroende på företagsform.

 Momsregistreringsnummer och handel i och utanför EU

Bedriver du försäljning till andra länder inom EU krävs också ett momsregistreringsnummer (VAT-nummer).

Detta är byggt på ens organisationsnummer och du kan hitta detta på ditt registerutdrag.

Det är viktigt att andra momsregler gäller om man driver försäljning inom EU.

Först och främst skall du alltid ange företagets VAT-nummer (Detsamma som momsregistreringsnummer) tydligt på alla fakturor.

 Man måste också påse att man momsdeklarerar rätt:

 • Köper du varor eller tjänster från en momsregistrerad säljare inom EU skall du själv beräkna och betala svensk moms i momsdeklarationen. Där som säljaren inte är momsregistrerad skall du inte betala moms.
 • Säljer du varor eller tjänster till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är det köparen som redovisar moms i sitt land. Där som köparen inte har ett VAT-nummer lägger du på svensk moms på fakturan.

 Om man säljer eller bedriver export av varor utanför EU är detta momsfritt. Däremot får man momsen återbetald för alla dom utgifter företaget haft.I andra EU-länder kan utseendet på momsregistreringsnumret variera. 

Dock kommer det alltid att börja med den aktuella landskoden samt vara baserat på de organisationsnummer som finns i landet.

När det kommer till länder utanför EU blir det alltmer vanligare att använda momsregistreringsnummer också för dessa.

I konklusion

Då återstår det bara att säga att vi hoppas du har fått lite mer förståelse för hur organisationsnummer fungerar, och att du kan dra nytta av informationen när du väljer att starta eget.

Se till att du sätter dig in i dom gälande skatteregler, och skulle du känna dig osäker är det ingen skam i att ta hjälp av någon som faktiskt har kunskap på området och kan ge dig den vägledning du behöver för att med trygghet hantera ditt företags ekonomi.

låna pengar

Så gör du för att få ner räntan när du ska låna pengar

Som låntagare vill man förstås få en så låg ränta som möjligt när man ska låna pengar, något du kan läsa mer om på norskkreditt.no. Ju lägre ränta desto billigare blir det nämligen att låna pengar vilket i sin tur också gör att du får mer pengar över i plånboken varje månad. Vi ska nu därför ta oss en titt på några tips som du kan använda dig av för att få ner räntan så mycket som möjligt när du ska låna pengar.

Ta ett lån med säkerhet

Ett tips som vi rekommenderar dig att använda dig av för att få så låg ränta som möjligt är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet är ett lån där du måste ge något till banken i säkerhet för att kunna låna pengar. Detta innebär att du ger banken rätten att ta någon eller några av dina tillgångar från dig om det är så att du inte kan betala tillbaka lånet. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bil eller en bostad, och då kommer man överens med banken om att de kan ta dessa saker från dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt.

Skälet till att du i de flesta fall får en lägre ränta när du tar ett lån med säkerhet har att göra med det faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet. Skulle det vara så att du inte kan betala tillbaka kan de ju nämligen ta någon av dina tillgångar från dig. Eftersom de tar en mindre finansiell risk kan de kompensera för detta genom att erbjuda dig lägre ränta.

Tar du i stället ett lån utan säkerhet tar banken en större ekonomisk risk när de lånar ut pengar till dig. Detta får du då i de flesta fall kompensera för genom att betala en högre ränta. Ta därför ett lån med säkerhet för att få en så låg ränta som möjligt.

Ha inte en för lång återbetalningsperiod

När man lånar pengar kan det kännas lockande att välja en lång återbetalningsperiod då det är dags att betala tillbaka pengarna. Väljer du en lång återbetalningsperiod får du nämligen en lägre månadskostnad för ditt lån. Att välja en alltför lång period är dock inte någon bra idé. Gör du det kommer du nämligen att få en högre ränta. Det gäller därför att välja en period som inte innebär alltför hög månadskostnad men som samtidigt inte heller är alltför lång. Välj därför en återbetalningsperiod med en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att dra ut på det hela alltför långt.

Ha koll på den effektiva räntan

När du ska låna pengar är det också av yttersta vikt att du har koll på vad den effektiva räntan ligger på. Många gör nämligen misstaget att fokusera på den nominella räntan, men det är inte det viktigaste när du ska låna pengar. Den effektiva räntan inkluderar nämligen den nominella räntan plus andra avgifter som tillkommer till ditt lån. Detta kan handla om uppläggnings- och aviavgift. Den effektiva räntan är därför det som låter dig veta hur mycket det sammanlagt kommer att kosta att låna pengar.

Den nominella räntan är förstås viktig även den, bland annat eftersom den bidrar till den effektiva räntan. Det lån som har lägst nominell ränta behöver dock inte nödvändigtvis vara det som kostar minst. Ett lån kan nämligen ha en lägre nominell ränta än ett annat men ändå kosta mer eftersom det tillkommer andra avgifter. Jämför därför som sagt var alltid den effektiva räntan olika lån emellan i stället för att fokusera på den nominella.

Använd dig av en låneförmedlare

När du ska låna pengar är det en bra idé att använda dig av en låneförmedlare. En sådan kan nämligen jämföra olika långivare åt dig. Det är i sin tur något som gör att det blir lättare att hitta ett lån som stämmer så väl överens med det du söker efter som möjligt. Detta inkluderar bland annat lägsta möjliga ränta. Du sparar också mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare eftersom denna gör jobbet åt dig.

Ha gott om tid på dig Se också till att vara ute i god tid när du ska ansöka om ett lån, och inte i sista minuten. Är du ute i tid kan du nämligen ta tid på dig att förhandla med banken om att få ner räntan så mycket som möjligt. Är du i stället ute i sista stund kan du bli tvungen att acceptera ett låneerbjudande som egentligen inte är ett särskilt bra sådant, detta för att hinna få dina pengar i tid.

kvinna använder mac

Så får du mer pengar över i plånboken varje månad

Det är många svenskar som kämpar med en tuff ekonomisk situation varje månad. Det är heller inte ovanligt att många har en ekonomi som går mer eller mindre plus minus noll varje månad eller till och med att bankkontot visar på minus.

När ekonomin är ansträngd så blir det också extra viktigt att göra upp en hållbar och ärlig budget över sina inkomster och utgifter varje månad.

Med en budget så får man en bra överblick över hushållets ekonomi och man kan klart och tydligt se hur pengarna fördelas varje månad. Det är också viktigt att i lugn och ro gå igenom sin budget och se vad man kan göra för att förbättra denna.

För att skapa en stabil ekonomisk grund så behöver man dels analysera vad man kan göra för att öka sina inkomster, dels hur man kan göra för att minska sina utgifter.

Öka dina inkomster

Ibland så kan man bli låst av tanken att det är svårt och till och med omöjligt att öka sina inkomster, något som många gånger ändå är möjligt med en hel del kreativitet och vilja. För att du också ska få lite extra inspiration och hjälp på traven:

 • Löneförhandla med chefen. Känner du det är dags att se som om efter ett nytt arbete så använd din tidigare erfarenhet, kunskap och utbildning för att få ett jobb med högre lön.
 • Se över möjligheterna med att ta ett extrajobb.
 • Inled ett månadssparande, även ett mindre sparande av ett par hundralappar gör skillnad och växer med tiden. Att spara i tillgångar som aktier, fonder, olja, bitcoin m.m. är att föredra framför ett vanligt bankkonto.
 • Sälj saker som du inte behöver på Blocket eller Tradera. Det är vanligt att man samlar på sig mängder av saker som man egentligen inte använder och som kan komma andra till nytta samtidigt som du också tjänar en slant.
 • Hyr ut ett rum i ditt boende eller förvaringsutrymme i ditt garage eller vind.
 • Hyr ut utrustning som släp, gräsklippare, fordon, snöslunga, musikinstrument m.m.

Mängder av andra tips och förslag på ökade inkomster kan du också få när du söker på nätet efter passiva inkomster.

Minska dina utgifter

Att spara pengar kan för många kännas enklare att göra än att öka sina inkomster (även om båda är viktiga). Här kan du exempelvis:

 • Göra matlådor att äta på jobbet.
 • Gör en enda stor veckohandling istället för att småhandla varje dag.
 • Promenera eller cykla till jobbet om du har möjlighet.
 • Att betala av dyra lån är ett mycket bra sätt att spara pengar. Har du flera lån så besök en jämförelsetjänst för lån på nätet och se om du kan samla dina lån hos en enda långivare till en lägre räntekostnad.
 • Sluta röka och snusa, ger dig både en förbättrad hälsa och ekonomi.
 • Träna utomhus under sommaren istället för på gym.
 • Jämför försäkringar, bredbands- och elbolag och välj det mest förmånliga.
esport

Din guide till eSportsfenomenet

eSport är en industri som växer så det knakar. Du kanske har intrycket av att eSport inte är mer än en term som definierar människor som spelar och tittar på spel. eSport är dock mycket mer än så. Det är ett fenomen som kommit att definiera nutida generations uppfattning av konkurrenskraftiga spel och tävlingar.

Behöver du förfriska ditt minne? Eller lära dig allt från grunden? Oavsett vilket har vi sammanställt den perfekta guiden för dig som vill lära dig mer om det populära fenomenet eSport.

eSport – en tillbakablick

Vi människor har varit intresserade av spel i urminnes tider. När TV-apparater, datorer och mobiltelefoner uppfanns dröjde det inte lång tid innan spel började integreras även här. Det som tyckts bli allra mest populärt är de konkurrenskraftiga spelen – framförallt de vi kan spela genom våra datorer. Det var tack vare denna popularitet som eSport föddes.

Det första evenemanget som kan definieras som ett eSportevent ägde rum under 1972. Det var ett par studenter som tävlade i Spacewar, där ett årsabonnemang på tidningen Rolling Stones låg i prispotten. Först under 1980 hölls den första, officiella tävlingen – Space Invaders Championship. Här deltog omkring 10 000 människor. Inte visste väl deltagarna att detta skulle vara startskottet för vad vi idag kallar för konkurrenskraftiga, elektroniska sporter – eSport.

Under de kommande åren introducerades fler speltitlar på marknaden, men det var först under slutet av 90-talet och början av 2000-talet som industrin verkligen blomstrade. Nu kom spel som Starcraft, Warcraft, Dota in på marknaden och som småningom även titlar som Counter-Strike, League of Legends och Fortnite.

eSport – definition

Nu har vi smått gått igenom den historiska bakgrunden till eSportsfenomenet. Vill du lära dig mer om hur det växte från en subkultur till en allmänt känd sportgren kan du vända dig till esportportal.se. Men frågan är då vad det är som faktiskt definierar en eSport? Det är nämligen många som tror att eSport bara är ett samlingsnamn för alla spel man spelar via sin TV, dator eller spelkonsol. Detta är långt ifrån den definition som eSportsfantaster vill gå med på!

eSport kan bäst definieras som de konkurrenskraftiga elektroniska sporterna som spelas med en vinst i potten. Samtidigt finns det nästintill alltid åskådare under ett eSportevent – precis som det finns under traditionella sportmatcher/turneringar. Förutom de många åskådarna som finns på plats fysiskt, samlas även miljontals människor framför sina datorer och mobiltelefoner för att streama eSportsevent via streamingplattformar som Twitch och Youtube.

Varför eSport är så populärt

eSport klassas idag, åtminstone av de flesta, som en riktig sport. Det anordnas stora turneringar världen över där de bästa spelarna inom olika speltitlar möts för att tävla om vinnarpokalen. Men vad är det egentligen som gjort eSport så populärt som det är idag? En av anledningarna till att eSport är så populärt är att det är enkelt att följa. Det är lätt att bli en anhängare av ett visst eSports-team eller spelare. Man kan se proffsen spela mot varandra i tävlingar via streamingplattformarna, vanligtvis helt gratis. Sedan är ju eSport minst lika spännande och underhållande som vilken annan sport som helst!