seo lokalt

Sökmotoroptimera din sajt för din lokala marknad

Nuförtiden är det inte enbart rena internetföretag som behöver marknadsföra sig på nätet. Även lokala verksamheter såsom hårfrisörskor, bilverkstäder och elektriker behöver synas online om de vill mäta sig med konkurrenterna. Anledningen är naturligtvis att det idag är mer regel än undantag att börja sin sökning efter en leverantör på nätet. Oftast genom att googla. Därför är det också smart att försöka maximera sina chanser att synas där folk söker i störst utsträckning, nämligen på Google. Hur åstadkommer man då detta? Ett sätt är genom att sökmotoroptimera sin hemsida.

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering (engelsk översättning Search Engine optimization och brukar förkortas SEO) syftar till att få en hemsida att hamna så högt upp som möjligt bland Googles sökresultat när användaren gjort en sökning. Ju högre upp man hamnar bland sökresultaten desto mer besökare kommer man få som dessutom är intresserade av just det man har att erbjuda eftersom det ju är det man berättar om på sin hemsida. För exempelvis en SEO-byrå som är verksamma i Skellefteå så är det naturligtvis intressant att hamna så lång upp som möjligt i Googles sökresultat vid sökningar såsom ”SEO Skellefteå” eller ”Skellefteå sökmotoroptimering”. Hamnar de högt upp på dessa söktermer så kommer de få fler potentiella kunder som hör av sig och göra en prisförfrågan.

Hur fungerar sökmotoroptimering?

Googles sökresultat kommer utav en hemlig algoritm som grundarna till Google skapat. Det är denna algoritm som gjort att Google konkurrerat ut många av sina konkurrenter eftersom den är så pass bra på att hitta relevanta sidor åt besökarna utifrån vad de söker efter. Ingen (förutom Google naturligtvis) vet exakt hur denna algoritm fungerar. Men de flesta experter på området är eniga om att Sökmotoroptimering handlar till största del om att berätta för Googlealgoritmen att man finns (alltså den hemsida man marknadsför) och är viktig. För att göra detta så kan man börja med så kallad ”onpage-optimering”. Detta innebär att man har bra och relevant information på sajten som tillför besökaren något. Det handlar även om att sidan är korrekt kodad, dvs att det exempelvis finns titlar och rubriker till hemsidans startsida och undersidor som beskriver vad respektive sida handlar om, att bilderna har så kallade ”alt-taggar” så att även synskadade kan ta del av innehållet och att man har relevant och lättläst text som besökarna förstår. Naturligtvis gäller ju också att sidan är fri från direkta syntaxfel. Allt detta ser Googles via sina ”spindlar” som konstant är ute och söker igenom och kategoriserar innehållet på webben.

Om du har en bra och genomarbetad hemsida som ger bra och relevant information inom ett särskilt ämne så kommer efterhand besökarna börja ”tipsa” om sajten genom att länka till den. Även detta märker Googles spindlar och just att utvärdera hemsidors länkprofil (hur många länkar och hur starka dessa är) är också något som bidragit till att Googles algoritm blivit så framgångsrik. Det tar dock i regel väldigt lång tid innan en hemsida fått en bra länkprofil och därför kan man ”hjälpa till lite på traven” genom att ordna länkar själv till hemsidan. Detta brukar kallas ”offpage-optimering” och är egentligen en hel vetenskap i sig. Men lite förenklat kan man säga att det handlar om att antingen byta länka med andra, köpa länkar av andra eller starta andra hemsidor som i sin tur sedan länkar till den hemsidan man vill marknadsföra.

Det man bör veta om man vill pröva på att sökmotoroptimera en hemsida är att det tar tid. Lång tid. De åtgärder man gör idag brukar man först se effekten av efter ett par månader. Det gäller därför att ha tålamod och jobba långsiktigt. Lyckas man så är det oftast väl värt mödan. Om du vill veta mer om sökmotoroptimering så finns det mängder med bra hemsidor som diskuterar detta och om man har råd men inte tid att jobba med Sökmotoroptimeringen själv så brukar det också löna sig att anlita en byrå som jobbar just med detta.